Yeni göç yasası Almanya'da kendi iş yerinizi kurmayı da kolaylaştırdı. Göç/ikamet Yasası'nın 21(5) maddesine dayanarak işyeri kurmak, oturma veya çalışma izni alternatifleri mevcuttur. Bunun için yerine getirilmesi gereken şartlar:
Gerekli Şartlar:
- Ürünler veya hizmetler ile bölgesel bir ihtiyacı kapatmalı veya bölgeye ekonomik bir katkı sunabilmeli (Örneğin istihdam)
- Kurmak istediğiniz işletmeyle geçiminizi sosyal transfer desteği almadan sürdürebilmeli.
- Girişimin finansmanını, öz sermaye veya kredi taahhüdü ile güvence altına almış olmalı.
- Girişimci eğer 45 yaşı üstü ise, ek bir emeklilik sigortasının olduğunu kanıtlamalı.
Bu durumda oturma izni başlangıçta üç yıla kadar verilir. İş fikriniz başarılı gidiyor ise kendi ve aile geçiminizi rahatça karşılayabiliyorsanız oturma izniniz uzatılabilir.
Yatırımcı Vizesi İçin Gerekli Dökümanlar
- Fizibilite raporu (Business Plan)
- Mesleki nitelikleri kanıtlayan belgeler (Sertifikalar vs.)
- Mesleğinizdeki mesleki deneyiminizin kanıtlayan belgeler (Odalara ve vergi dairelerine kayıt dökümanları)
- Uzmanlık ve eğitim durumunu ispatlayacak belgeler/sertifikalar
- Girişim için gerekli sermayenin taahhüdü
- Özgeçmiş, CV ve motivasyon mektubu
- Sabıka kaydı belgesi
Türkiye´deki Alman diplomatik temsilciliklerine yapılacak vize başvurunuzun ardından, Almanca hazırlanmış olan Business Plan/ Fizibilite raporunuz yetkili makamlar, ticaret odaları, kamu meslek kuruluşları ve meslek birlikleri tarafından değerlendirilecek ve bilirkişi raporu hazırlanacaktır.
Not: Almanya'da yürürlükte olan kanuna göre sermaye şirket, yani bir limited şirket veya bir anonim şirket kurulabilir. Bu iş için, yani sadece bir şirket kurmak için turist vizesi yeterlidir. Şirketin yatırımcısı olarak; oturma ve çalışma izni olmadan, şirket, aktif bir çalışma/görev üstlenemezsiniz. Genel müdürün Almanya'da oturma ve çalışma iznine sahip olması gerekir.